İmplant Nedir? Diş İmplantı Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Dt.
Zeynep Deniz
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi
Oluşturma Tarihi : 10.14.2024 04:20:12
Son Güncelleme Tarihi : 11.26.2024 01:50:51
Çeşitli nedenlerle diş kaybı olan kişilerde dişlerdeki eksiklik hem fonksiyon hem de estetik görünüm açısından sıkıntı yaratır. Daha önceleri eksik dişlerin yerine protez ya da köprü gibi yöntemler kullanılırken günümüzde implantoloji teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmelerle birlikte diş hekimlerinin eksik dişlerin tedavisinde en çok kullandıkları yöntemlerin başında implant tedavisi gelmektedir. “İmplant ne demek?, “Dental implant nedir?”, “İmplant ne kadar sürer?” ve implant ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
İçindekiler
- İmplant Nedir?
- Diş İmplantı Tedavisi Kimlere Uygulanır?
- İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Dental İmplant Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Dental İmplant Hakkında Merak Edilenler
- İmplant tedavisi uzman bir ekip tarafından gerçekleştirildiğinde bu tarza durumlarla karşılaşma riski oldukça azdır. İmplantın yanlış yerleştirilmesi sonucunda sinire denk gelmesi halinde sinir zedelenmesine bağlı olarak dudak ve yüz bölgesinde his kaybı gelişebilir. Diş İmplantı Fiyatları
İmplant Nedir?
Bazen çeşitli sebeplerle vücudun herhangi bir parçası eksik ya da hasarlı olabilir. Bu durumda implant tedavisi en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. İmplant denildiğinde ilk akla gelen diş eksikliğinin tedavisinde kullanılan materyaller olmakla birlikte daha genel anlamıyla implant; derinin içerisine veya üzerine yerleştirilen, vücut ile uyumlu doku ya da medikal cihazlardır. Toplumda genellikle biyonik kulak olarak bilinen koklear implant uygulamalarının en güzel örneklerinden bir tanesidir.
“Koklear implant nedir?” sorusuda sıklıkla merak edilir. Koklear implant herhangi bir sebeple işitme kaybı olan ve işitme cihazlarından fayda sağlanamayan hastalarda cerrahi yolla kulağın içerisine yerleştirilen protezlere verilen isimdir. Peki, “İmplant diş nedir?” Sağlık teknolojisinde yaşanan gelişmeler sayesinde günümüzde diş tedavisinde de implant teknolojisi ön plana çıkmaktadır. Diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi, dişin çürüyerek fonksiyonunu kaybetmesi, trafik kazası gibi sebepler dişlerin hasar görmesine ve diş kaybına neden olabilir. Bu durumda hastanın çiğneme fonksiyonunu eksiksiz yerine getirebilmesi için diş kaybının olduğu bölgeye dişin görevini yerine getirecek özel materyaller yerleştirilmesi gerekebilir. Dental implant; eksik dişlerin varlığında çene kemiğinin içerisine ya da üzerine uygulanan titanyum gibi özel maddelerden üretilmiş protezlerdir. Çevredeki dişlere zarar vermeden uygulanabilir, bir başka ifadeyle dental implant uygulaması sırasında işlemi gerçekleştirebilmek için komşu dişleri kesmek gerekmez. Bu nedenle dental implant köprü gibi geleneksel yöntemlere kıyasla daha fonksiyoneldir.
Diş İmplantı Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Diş implantı hemen hemen her hastaya uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde ya da diyabet hastaları gibi kişilerde doktorlar implant uygulanmasını uygun görmeyebilir. Bunun dışında implant tedavisi uygulanabilecek kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- 18 yaşında büyük olan kişiler,
- Tekli ya da çoklu diş kaybı olanlar,
- İmplantların yerleştirilmesine olanak sağlayacak sağlam kemik yapısına sahip olanlar,
- Sağlıklı ağız dokusuna sahip olanlar kişiler.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisinden önce tedaviyi gerçekleştirecek olan uzman doktor hastanın çene röntgenini detaylı bir biçimde inceler. “İmplant tedavisi ne kadar sürer?” sorusu da merak edilenler arasındadır. İmplant tedavisi birkaç aşamadan oluşur. Öncelikle implant tedavisi sırasında hasta steril bir ortama alınır ve hastaya işlem sırasında ağrı hissetmesine engel olmak için lokal anestezi veya hafif bir sedasyon uygulanır. Hastanın anestezi etkisi altında olduğundan emin olduktan sonra ağız ve çene cerrahı diş eti üzerinde küçük bir kesi açarak çene kemiğini açığa çıkarır. Sonrasında çene kemiği üzerinde implantın yerleştirileceği alana özel aletler yardımıyla delikler açılır. Çene kemiği üzerindeki delik yavaş yavaş genişletilir ve implantın yerleştirilmesine uygun hale getirilir. Daha sonra bu deliklere implant vida yerleştirilir. Yerleştirilen implantın kemikle bütünleşmesini sağlamak için belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenle kemiğin üzeri kapak görevi gören koruyucu bir vida ile kapatılır. Sonrasında diş eti dikilerek kemik ile implantın bütünleşmesini sağlayacak bekleme sürecine geçilir. Bu süre genellikle 3 ile 6 ay arasında değişir. Bekleme süresinden sonra vidanın üzerine geçici bir protez yerleştirilir ve tekrar diş etinin şekillenmesi için beklenir. Diş etinin şekillenme süreci tamamlandığında geçici olarak yerleştirilen protezin yerine porselen ya da zirkonyumdan yapılan protez yerleştirilerek tedavi tamamlanır. Dental implant tedavilerinin günümüzde dikişsiz yapılması da mümkündür. Dikişsiz yapılan operasyonlarda herhangi bir kesi olmadığı için tedavinin tamamlanması ve iyileşme süreci çok daha hızlıdır. Bunlara ek olarak günümüzde ayrıca dişin çekildiği gün aynı anda üzerine implantın ve dişin yerleştirilmesi de mümkündür. Bu yöntemle tek aşamada implant tedavisi tamamlanabilir.
Dental İmplant Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde implant tedavisi dikişli ya da dikişsiz yapılabilir. Her ikisinden sonra da bazı komplikasyonlar görülme riski vardır. Bu nedenle operasyon sonrasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. İmplant tedavisi sonrasında yaygın olarak görülen komplikasyonlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Yüz bölgesinde morluk ve ödem,
- İmplant uygulanan bölgede ağrı,
- Diş etinde kızarıklık ve kanama.
Ameliyatı gerçekleştiren uzman doktorlar operasyondan sonra hastalara dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında önerilerde bulunurlar. Hastalar bu önerilere uyduğu sürece operasyona bağlı komplikasyon riski oldukça azdır. İmplant ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şu şekildedir:
- İşlemden sonra ağrı kesici ve antibiyotik kullanılması gerekebilir.
- İmplant sonrası buz tedavisi uygulamak şişliğin ve morluğun azalmasına yardımcı olabilir.
- Bir süre katı yiyecekler yerine sıvı besinleri tüketmek, sert yiyeceklerden uzak durmak önemlidir.
- Tütün ve tütün mamulleri kullanmak kanama ve enfeksiyon riskini artırabilir, bu nedenle zararlı madde kullanımından uzak durmak önemlidir.
- Doktorun önerdiği şekilde ağız ve diş hijyenine özen göstermek gerekir. İmplanttan sonra düzenli olarak ağız temizliği yapmak implantın başarısını artırır.
- Şişlik uzun süre geçmezse ya da implant yapılan bölgede gevşeklik varsa vakit kaybetmeden kontrole gitmek gerekir.
Dental İmplant Hakkında Merak Edilenler
1. İmplant ne kadar sürede yapılır?
İmplantın süresi ağız ve çenenin yapısına ya da eksik diş sayısına bağlı olarak değişir. Tek diş implantı ameliyatı ortalama 1 saat içerisinde tamamlanır.
2. İmplant vidası takıldıktan sonra diş ne zaman takılır?
İmplant vidası takıldıktan sonra vidanın kemikle bütünleşmesi için gerekli olan süre 3 ile 6 ay arasında değişir. Tek aşamada yapılan operasyonlarda ise aynı gün içerisinde diş takılabilir.
3. İmplant tedavisi ne kadar sürer?
İmplant tedavisi dikişsiz yapılırsa dikişli yöntemde olduğu gibi kesi olmadığından tedavi daha kısa sürede tamamlanabilir. Tek aşamada yapılan implant tedavisinde de diş çekilir ve akabinde yerine implant tek ameliyatla yerleştirilir. Ancak her durumda çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökünün çene kemiğiyle bütünleşmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Bu süre hastanın ağız ve çene yapısına göre değişmekle birlikte ortalama 3-4 ay içerisinde implant tedavisi tamamlanır.
4. İmplant sonrası ağrı ne kadar sürer?
İmplant tedavisi sırasında çene kemiğine yapay diş kökünü yerleştirebilmek için açılan delikler implant sonrasında bir miktar ağrı görülmesine neden olabilir. Normal şartlarda 7 ile 10 gün içerisinde ağrının azalması ve kaybolması beklenir. Bu süreçte hasta, doktorunun reçete ettiği ağrı kesici ilaçları kullanabilir. Ancak ağrının daha uzun süre devam etmesi halinde operasyonu gerçekleştiren doktora danışmak faydalı olabilir, çünkü bu durum bir enfeksiyonun varlığına işaret edebilir.
5. İmplant dikişleri açılırsa ne olur?
İmplant sonrasında doktorun önerilerine dikkat edildiğinde dikişlerin açılmasına pek rastlanmaz. Ancak dikişlerin açılması halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
6. İmplant ömrü ne kadar?
Yapılan araştırmalara göre titanyumdan yapılan bir implantın ömrü yaklaşık olarak 30 yıldır. Ağız hijyenine özen göstermek de implantın kullanım ömrünü uzatır.
7. İmplant sinire denk gelirse ne olur?
İmplant tedavisi uzman bir ekip tarafından gerçekleştirildiğinde bu tarza durumlarla karşılaşma riski oldukça azdır. İmplantın yanlış yerleştirilmesi sonucunda sinire denk gelmesi halinde sinir zedelenmesine bağlı olarak dudak ve yüz bölgesinde his kaybı gelişebilir. Diş İmplantı Fiyatları
Günümüzde gelişen teknolojinin etkisiyle eksik dişlerin yerine doğal görünümlü dişleri koymak mümkündür. Diş implantı tedavisi için fiyat vermeden önce hastanın muayene edilmesi gerekir. Diş implantı fiyatı kullanılacak malzeme, dişin yapısı, kullanılacak deneyim ve işlemi gerçekleştirecek uzmanın deneyimine bağlı değişebilir.
Siz de dental implant hakkında detaylı bilgi almak isterseniz en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı ve gerekli kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dileriz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.
- Öneri
- İstek
- Şikayet